VacciCheck® - Vaccineren ‘op maat’
Hond en kat worden als pup en kitten herhaaldelijk gevaccineerd en op 1-jarige leeftijd wordt de grote cocktail nogmaals herhaald. Hierna worden ze volgens de huidige richtlijnen jaarlijks met de kleine cocktail en elke 3 jaar met de grote cocktail gevaccineerd. Voor de hond bevat de grote cocktail de ziekte van Weil (leptospirose), hondenziekte, parvo en besmettelijke leverziekte. De kleine cocktail is alleen de vaccinatie tegen de ziekte van Weil. De grote cocktail voor de kat bevat kattenziekte en niesziekte (herpes virus en calicivirus), de kleine cocktail alleen niesziekte.
Het is bekend dat de hoeveelheid antilichamen na vaccinatie sterk kan verschillen bij het individuele dier. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een groot deel van de volwassen dieren na vaccinatie langer dan 3 jaar wordt beschermd door antilichamen (afweerstoffen). Dit geldt niet voor alle ziektes waarvoor gevaccineerd wordt.
Met de VacciCheck® is het nu mogelijk een titerbepaling (hoogste verdunning van bloed waarbij nog antilichamen aantoonbaar zijn) te doen bij zowel de hond als bij de kat. Dit noemen we ook wel “titeren”.
Tegen welke ziektes kun je titeren?
Bij de hond wordt er getest op aanwezigheid van antilichamen tegen Parvo (CPV), Hondenziekte (CDV) en besmettelijke leverziekte (CAV). Bij de kat testen we op Kattenziekte (FPV). Voor de ziekte van Weil (leptospirose) en besmettelijke hondenhoest (voorheen kennelhoest) is het niet mogelijk te titeren omdat er geen correlatie bestaat tussen de titer en de bescherming. Dit laatste geldt ook voor niesziekte (FHV/FCV) bij de kat. Het is van groot belang dat honden de vaccinatie tegen leptospirose jaarlijks krijgen, vanwege het grote infectierisico in ons waterrijke land en de korte beschermingsduur van deze vaccins. Afhankelijk van de omstandigheden wordt geadviseerd jaarlijks tegen besmettelijke hondenhoest te vaccineren. Katten die buiten komen of in catteries, pensions of het asiel verblijven hebben een hoog infectierisico voor niesziekte. Voor deze katten is het belangrijk om jaarlijks tegen niesziekte te vaccineren.
Voor wie is het titeren interessant?
- Eigenaren die een vaccinatie voor hun dier ‘op maat’ willen waarbij onnodig vaccineren wordt voorkomen.
- Bij oudere dieren om te bepalen of ze voldoende beschermd zijn.
- Dieren die na een eerdere vaccinatie met allergische reactie of met bijwerkingen hebben gereageerd.
- Bij chronisch zieke dieren met bijvoorbeeld een auto-immuunziekte of epilepsie.
- Bij dieren die op medicatie staan die niet met vaccineren te combineren valt zoals bijvoorbeeld bij huidpatiënten met allergie/-atopie.
- Bij honden en katten van één jaar na een goede basisvaccinatie (zie ook: Met welke leeftijd kun je starten met titeren?) om te weten of er voldoende antilichamen zijn aangemaakt en om te bepalen of hervaccinatie nodig is.
- Bij een ziekte-uitbraak in asielen of pensions om zo te verifiëren welke dieren onvoldoende bescherming hebben.
- Om de beschermingsgraad te bepalen bij dieren met een onbekende vaccinatiestatus of bij dieren die uit het buitenland komen waar in twijfel wordt getrokken of de vaccinaties in het paspoort wel daadwerkelijk zijn uitgevoerd.
- Als controlemiddel of vaccinaties zijn aangeslagen.
Met welke leeftijd kun je starten met titeren?
Bij pups en kittens verdient een goede basisvaccinatie de voorkeur boven een titerbepaling. Dit betekent bij de kitten minimaal met 8 - 9 en op 12 weken leeftijd en bij de pup op 6, 9 en 12 weken leeftijd plus een hervaccinatie bij zowel kitten en pup op 1 jaar leeftijd. Hierna is het mogelijk elke 3 jaar een titerbepaling te doen tot de leeftijd van 10 jaar. Vanaf deze leeftijd is jaarlijks titeren geadviseerd omdat nog onbekend is hoe lang deze bescherming blijft aanhouden.
Volgens de WSAVA richtlijn mag men de titerbepaling ook op 1 jaar leeftijd doen mits zowel kitten en pup met 16 weken leeftijd nogmaals gevaccineerd zijn. Als er voldoende antilichamen blijken te zijn, wordt er vervolgens jaarlijks getitreerd omdat er nog onvoldoende informatie is over de beschermingsduur bij deze dieren. Bij puppy's en kittens die al vóór 16 weken leeftijd naar een opvang of pension gaan, is het aan te raden om deze extra vaccinatie op 16 weken te geven.
Biedt de test garantie over de beschermingsduur?
De titerbepaling is bedoeld om vast te stellen of er nog voldoende bescherming is op tijdstip van hervaccinatie. Met de titerbepaling kunnen we niet vaststellen hoelang deze bescherming zal aanhouden en wanneer een volgende vaccinatie weer nodig is. De KNMvD (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde) heeft aan de hand van de richtlijn van de WSAVA een overeenkomst opgesteld. Hierin wordt advies gegeven over het interval van titerbepaling als is gebleken dat uw dier nog voldoende beschermd is. Bij volwassen dieren met een goede basisvaccinatie hoeft een titerbepaling pas na 3 jaar weer herhaald te worden als blijkt dat er nog voldoende antilichamen aanwezig zijn.
De consensus die de KNMvD heeft opgesteld kunt u via deze link bekijken.
Hoe werkt het wanneer u uw kat of hond wil laten titeren?
Als uw dier een bekende vaccinatiestatus heeft, kunt u enige tijd voor de jaarlijkse hervaccinatie bij onze balie of telefonisch op 023 - 30 30 50 een afspraak maken. Tijdens dit consult wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd en nemen wij bloed af voor de VacciCheck® titerbepaling. De uitslag wordt binnen 14 dagen telefonisch doorgegeven en het vaccinatie advies wordt besproken
Bij voldoende bescherming:
KAT: indien voldoende beschermd tegen kattenziekte is het wel van belang bij katten die naar buiten gaan om alsnog de kleine cocktail tegen niesziekte te laten vaccineren.
HOND: indien voldoende beschermd tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte, dan hoeft de grote cocktail niet gegeven te worden. Het is wel belangrijk dat u langskomt voor de vaccinatie tegen de ziekte van Weil en indien van toepassing de besmettelijke hondenhoest (kennelhoest).
Bij onvoldoende bescherming:
Bij onvoldoende bescherming geven wij uw dier de grote cocktail.
Voor de benodigde vaccinaties kunt u een afspraak maken of langskomen tijdens ons Check & Vaccinatie ONLY spreekuur op donderdag van 16.00 tot 17.00 uur of op zaterdag van 10.00 van 11.00 uur.
Vergeet niet het dierenpaspoort mee te nemen, zodat we de uitslag van de titerbepaling hierin kunnen noteren.
Wat zijn de kosten van de titerbepaling?
De kosten van de titerbepaling zijn € 41,75 inclusief bloedafname. Dit is exclusief consult en vaccinatie.