• Bestel gemakkelijk online
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis afhalen en retourneren in de winkel
  • Persoonlijk advies in onze winkel
menu
0
Vandaag geopend van 08:30 tot 18:00

Wonen, werken en handelen aan de Vijfhuizerdijk

Wist je dat Willemse Dierenvoeders al ruim 100 jaar actief is in de diervoeding? In 2023 vierden we ons 100-jarig jubileum. Graag nemen we je mee in de rijke historie van onze dierenwinkel. Ooit zijn we begonnen als een graanmaalderij voor veevoer en na vele jaren van bouwen en verbouwen zijn we uitgegroeid tot de huidige mooie winkel. 

Veel plezier met het lezen van onze geschiedenis, 

Paul, Ineke en Koen. 


Jan WillemseJan Willemse (1868-1937) is graanhandelaar. Met echtgenote Marijtje en hun gezin woonde hij op de Vijfhuizerdijk 69. In 1923 kreeg hij vergunning om een graanmaalderij op te richten. Onder de naam Electrische Graanmaalderij ‘De Concurrent’ begon hij met het malen van graan in de nieuwgebouwde maalderij, onder aan de Vijfhuizerdijk. De aanvoer van het graan ging per schip. Lossen gebeurde handmatig en was zeer zwaar werk. Het graan werd per lorrie over een stellage naar de maalderij getransporteerd. Met behulp van 2 molenstenen werd het graan gemalen tot veevoeder. Dit werd in zakken met paard en wagen bij de boeren in de omgeving bezorgd.


Jaap Willemse 


Na het overlijden van Jan in 1937, zette zoon Jaap Willemse (1898-1987) het bedrijf voort; eerst samen met broers Jan en Gerrit, maar vanaf 1951 alleen. Paard en wagen maakten plaats voor een vrachtwagen en de molenstenen werden vervangen door een elektrische hamermolen. In de oorlog werd de vrachtwagen helaas door de Duitsers in beslag genomen. Het verkoopassortiment was inmiddels uitgebreid. Behalve veevoeder van zelf gemalen graan, werden mengvoeders en koeken voor koeien, kalveren, varkens, schapen en pluimvee van verschillende leveranciers betrokken en verkocht. Als Jaap op pad was om het veevoer rond te rijden, voorzag zijn echtgenote Chris klanten van tarwemeel of kippenvoer, vanuit het pakhuis dat naast hun woning stond. De zonen Jan, Joop en Frans helpen van kinds af aan hard mee op het bedrijf, oudste zus Rie verzorgt de boekhouding.


Joop Willemse


Na zijn diensttijd en de Mulo gaat zoon Joop Willemse (1934-2018) in de zaak van zijn vader werken. Begin jaren 60 neemt hij geleidelijk het bedrijf over, onder de naam Willemse Veevoederhandel. Het dijkhuis maakte plaats voor een dubbel woonhuis naast de maalderij. Zijn jongste broer Frans treedt bij hem in dienst en samen zijn ze dagelijks met de vrachtwagen op pad. De klandizie bestaat uit boeren, maar door de groeiende belangstelling voor hobbydieren zoals paarden, honden en katten, ook maneges en particulieren. Het bedrijf groeit en er wordt een magazijn achter de maalderij gebouwd. De omzet bij de boeren daalt sterk, maar de paarden business groeit harder. Ook het bezorggebied breidt zich flink uit. Frans zorgt wekelijks voor het haver pletten. Door de aanschaf van een heftruck wordt het met de hand lossen van een vracht van een leverancier verleden tijd. Bij het afleveren van voer bij klanten worden de zakken nog wel ‘op de schouder’ genomen. Gelukkig komt er een verbod op 50 kg zakken, voortaan ca. 25 kg. Ook ‘vanuit huis’ werd steeds meer verkocht. Echtgenote Riet verkoopt vanuit de oude maalderij. Langzaam ontstaat behoefte aan een echte winkelruimte. In 1985 wordt de oude maalderij verbouwd tot eerste winkel. Net als bij de vorige generaties dragen thuiswonende gezinsleden allemaal een steentje bij aan de zaak, maar de jongste zoon Paul treedt uiteindelijk in de voetsporen van Joop.


Paul Willemse


Paul Willemse (1967) is 19 jaar als hij het diploma van de Detailhandelsschool op zak heeft en aan de slag gaat in het bedrijf.

Samen met zijn vader Joop ontwikkelt hij het bedrijf onder de naam Willemse Dierenvoeders. Er worden nieuwe bedrijfsruimten gebouwd; de winkel wordt vergroot, gemoderniseerd en geautomatiseerd. Ook het personeel groeit met de ontwikkeling van het bedrijf mee. In 1996 gaat Joop met pensioen, maar zijn broer Frans blijft tot 2015 werkzaam. Paul zet, samen met zijn echtgenote Ineke, het bedrijf voort. Het bedrijf breidt zich uit met 3 dierenspeciaalzaken in Hoofddorp, onder de naam DierDomein. In 2002 wordt samen met de firma Hano uit Noordwijkerhout de Forix Groep opgericht, een reclame- en inkooporganisatie, waarbij nu ca. 30 zelfstandige ondernemers in dierenvoeding zijn aangesloten. Het bedrijf aan de Vijfhuizerdijk is inmiddels uitgebreid met een ‘Pets Health’ Dierenkliniek, een ruitersportafdeling en een ‘Dogwash’. Na sluiting van de filialen in Hoofddorp vindt vanuit het bedrijf aan de Vijfhuizerdijk grootschalige verkoop van dierenvoeders en benodigdheden plaats. Ook via de webshop kan worden besteld. Inmiddels is zoon Koen in het bedrijf actief, de 5e generatie.


Koen Willemse


Vanaf zijn studententijd is Koen Willemse (1998) op zaterdagen en in vakanties al in het bedrijf van zijn vader Paul te vinden. Inmiddels heeft hij de HAVO en een vakopleiding voor ondernemers, I AM-College, afgerond en is hij dagelijks in het bedrijf actief. Tijdens deze studie was hij werkzaam bij SnObbs, een bedrijf dat hondenmanden importeert en verkoopt aan winkels en via een eigen webshop direct aan consumenten. Per april 2023 heeft Koen dit bedrijf overgenomen en samen met collega Romy verkopen ze het merk SnObbs hondenmanden in binnen- en buitenland. Op termijn wil Koen het bedrijf Willemse Dierenvoeders overnemen en de servicegerichte onderneming verder ontwikkelen.