• Bestel gemakkelijk online
  • Gratis thuisbezorgd vanaf € 50
  • Gratis afhalen en retourneren in de winkel
  • Persoonlijk advies in onze winkel
menu
0
Vandaag geopend van 08:30 tot 18:00

Overgewicht bij huisdieren

Is uw hond te dik, beweegt uw kat te weinig of is uw konijn te zwaar? Overgewicht is een veelvoorkomend probleem bij Nederlandse huisdieren. Om uw huisdier zo gezond mogelijk te houden is het belangrijk om de juiste maatregelen tegen overgewicht te treffen. Uw dierenarts kan u en uw huisdier daarbij helpen.

Het ontstaan van overgewicht bij huisdieren

Over het algemeen ontstaat overgewicht wanneer een dier meer eet dat hij verbruikt. Uiteraard zijn er meerdere oorzaken van overgewicht aan te wijzen. Ook een ziekte of de leeftijd van uw huisdier kunnen een rol spelen bij toename van het gewicht. Het is dan ook verstandig om een afspraak te maken bij uw dierenarts, zodat medische klachten kunnen worden uitgesloten. Samen met de dierenarts wordt vervolgens naar een passende oplossing gezocht.

Overgewicht na castratie of sterilisatie

Vooral na castratie of sterilisatie kan het gewicht van uw huisdier snel toenemen. Doordat de hormoonhuishouding van uw huisdier verandert, heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer u dezelfde hoeveelheid voer blijft geven als u voor de castratie deed, kan uw huisdier snel aankomen. Pas het menu van uw hond of kat dus iets aan zodat uw huisdier niet te dik wordt.

Gevolgen van overgewicht

Net als bij mensen brengt overgewicht grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Het uithoudingsvermogen vermindert, de kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten vergroot en er kunnen gewrichtsproblemen ontstaan. Wanneer uw huisdier al last heeft van zijn gewrichten is de kans zeer aannemelijk dat deze klachten verergeren. Ook de levensverwachting van huisdieren met overgewicht is korter dan dat van huisdieren die wel op gewicht zijn.

Uw huisdier laten afvallen

Het kan best lastig zijn om uw huisdier te laten afvallen. De hoeveelheid voer verminderen heeft niet altijd het gewenste resultaat en kan ook lijden tot een gebrek aan voedingsstoffen. Bovendien is te snel afvallen helemaal niet goed voor uw dier. Naast vet wordt dan namelijk ook spiermassa afgebroken.

Afvalprogramma op maat

De dierenarts bekijkt samen met u hoeveel uw huisdier moet afvallen om op een gezond gewicht te komen en te blijven. Wij werken naast de lichaamsconditie score (body condition score) (BCS) ook met een lichaamsvet index (BFI). Hierbij wordt het lichaamsvetpercentage bepaald waardoor wij beter zicht hebben op de risico’s die dit met zich meebrengt voor uw dier. Hiermee kunnen wij het ideale gewicht voor uw dier bepalen en samen met u een realistisch plan opstellen om een gezond gewicht bij uw dier te bereiken. Gewichtsverlies heeft tijd nodig. Wij als team willen u hierbij graag steun en motivatie bieden om samen met u uw dier weer op zijn gezonde gewicht terug te brengen! Zo kunnen u en uw dier nog lang van elkaar genieten. Ook krijgt u tips om het afvallen op een verantwoorde en leuke manier te doen.

Wilt u weten of uw dier overgewicht heeft dan kunt u hiervoor een afspraak maken bij onze balie of telefonisch via 023 - 303 03 50. Het consult zal bestaan uit een lichamelijk onderzoek en een intakegesprek. We vragen u voorafgaand aan de afspraak een vragenlijst in te vullen. Download de vragenlijst hier of vraag naar de vragenlijst bij onze balie-assistente.